Чувствате ли се в задънена улица на работа?

Чувствате ли се в задънена улица на работа?

Чувствате ли се в задънена улица на работа? Може и да сте!

Случвало ли ви се е да се чувствате все едно сте в задънена улица на работното си място? Ако мислите, че сте, определено не сте сами. Имайки предвид това, само защото смятате, че може сте в задънена улица в работата си, това не означава непременно, че сте. Ако обаче искате някакво доказателство или може би да проверите дали е така, тогава може да искате да продължите да четете.

Един от многото признаци да определите дали сте в задънена улица в работата си е ако сте на една и съща позиция години наред. Ако сте започнали работа на това място с ясното очакване, че няма да ви повишат и няма да има някакъв напредък, тогава в това няма нищо лошо и може да продължите така, както сте си били до сега. Ако обаче имате цели за постигане и все още не сте ги постигнали определено е признак, че сте в задънена улица. Никога не трябва да оставяте труда си без възнаграждение, особено ако сте били наети в една и съща фирма от години.

Друг признак, че сте в задънена улица е ако не сте получавали повишение на заплатата си от няколко години. Много от работодателите поемат инициативата и в края на всяка година или през няколко месеца вдигат месечното възнаграждение на работниците си. Ако сте били наети във фирма и от дълго време не сте получавали повишение на заплата, тогава това е още един признак, ч сте в задънена улица. Има обаче добри новини! Ако заплащането е единственият проблем, тогава имате шанс да превърнете вашата задънена улица в една прекрасна работна среда. Може да поправите това като попитате за повишение на заплащането. Ще се учудите, но много от работодателите всъщност очакват подобно запитване особено от работници, които не са получавали повишение от години. Следователно няма какво да загубите ако поне попитате за такова.

Това са само няколко от признаците, но ако сега се чувствате в безизходица на работа, тогава не се отчайвайте. За всичко си има начин и време. От вас се изисква само да имате желание да промените текущия си статус. Има някои стъпки, които може да предприемете, за да излезете от задънената улица. Ето един пример. Отидете при прекия си ръководител и попитайте дали той не може да съдейства за повишаване на месечното ви възнаграждение. Ако пък повишаване на заплатата не е ви е достатъчно, тогава не бъдете срамежливи и попитайте дали няма по-висока длъжност, която да можете да заемете. Може да не знаете, но много хора са доволни от това, което получават на края на всеки месец и определено не желаят да поемат повече отговорности на работа. За тези хора можем да кажем, че са достигнали прага си на задоволеност. На тях им е добре тама, където са. Ако вие все пак не сте доволни от текущата позиция или заплата, тогава не се колебайте да заявите желанието си за нещо повече. Рядко се намират хора, които са готови и желаят да поемат повече отговорности.

Друг начин да излезете от тази ситуация е като покажете, че за вас работата е нещо повече. Както вече разбрахте от горните примери, може вашия пряк ръководител или работодател да не знае, че желаете промяна. За това не се колебайте да го покажете. Тук вече ще трябва да предприемете действия, за да постигнете промяната. Не забравяйте да се отнасяте добре с вашите колеги, ръководители и работодатели по пътя към промяната. Ако се наложи някога да се остане след работно време, тогава вие трябва да сте на линия. Трябва да покажете, че сте отговорни и приемате работата си сериозно. Ако някой ваш колега не може да дойде на работа, тогава поемете неговата смяна. Така вие ще спечелите доверието на околните, но и в същото време ще създадете за себе си възможност за промяна. Научете се да правите повече неща. Бъдете полезни с умения и знания, които не всеки друг може да има.

Ако сте опитали всякак да промените текущия си статус, но не сте успели, тогава може би наистина сте в задънена улица и това вероятно никога няма да се промени. Тогава ви остава една друга възможност за промяна, която по принцип би трябвало да опитате в краен случай, а именно да смените работното си място. Ако сте решили, че това е единствения начин, тогава трябва да го направите по начин, който няма да навреди на вас и околните. Бъдете коректни до край.